Poloskaírtás

Poloskaírtás

Ágyi poloskánál előzetes megelőzés nem lehetséges, hiszen teljesen váratlanul jelenik meg, gyakran egy fertőzött bútor beszerzését követően. A lakás higiéniai állapota nincs jelentős befolyással életére, a zsúfoltság azonban elszaporodását és rejtőzködését elősegíti. Poloskairtás előtt meg kell határozni, biztosan ágyi poloskáról van-e szó.

A szoba vizsgálatát elsősorban a fekvőhely és környezetére kiterjedően kell végezni, ágyi poloska és nyomai után kutatva (vérfolt, lárvabőr, ürülék). Ha bizonyosan ágyi poloskával állunk szemben, akkor tartós hatású, alapos poloskairtás történik, felületi permetezéssel és kiűzéssel. Az ágyi poloska fertőzöttség meghatározása (vagy kizárása) alapvető fontosságú a poloskairtás előtt. Szakmai és etikai szempontból is csak olyan lakásban történhet poloskairtás, ahol kétséget kizáróan poloska a titokzatos csípések okozója.

A vérszívó rovarok közül, munkáink során leggyakrabban az ágyi poloskával találkozunk. Rendkívül rejtett életmódot folytat, táplálkozása éjszaka, teljes nyugalomban történik. Vérszívás után azonnal rejtekhelyére távozik, felderítése laikus számára szinte lehetetlen.

A köznyelv (helytelenül) házi poloska, ágyas poloska, ágypoloska neveken is ismeri.